SAHABAT BAIK.

Thursday, August 4, 2011

KENANGAN SEMASA PUASA...

Hah...bercerita pasal sejarah2 dalam bulan puasa ni teringat aku zaman kanak2 dulu..bila tiba saat berpuasa ni lah yang kanak2 paling suka sebab 

1. time berbuka banyak kuih di masjid.
2. boleh kumpul duit raya banyak2...
3. Tarawih tu ramai2 ke masjid bersama kawan2
4. boleh dapat baju baru..

tapi..saat aku kanak2 dulu banyak sangat sejarah nakal2 yang aku lakukan time puasa ni..jom selongkar satu persatu....

1. masa tu aku stay rumah makcik aku..bukan main beriya-iya makcik aku bangun subuh untuk buatkan juadah bersahur..rasanya time ni aku form 4 kot..hahaha..kira kanak2 ke tu??..time tu kan orang sibuk buat kuih raya ..mana2 pegi mesti terhidu bau kuih raya yang sedang dibakar..aduiii Tuhan saja tahu mcm mana perasaan saat itu...tiba2 seorang kawan bernama BOB datang ke rumah n dia pun mempelawa aku untuk merasa kuih raya tu time makcik aku tiada...emm...aku pun merasalah tanpa rasa bersalah pastu kami pun senyap2 memasak maggi untuk juadah tengahhari tu..takut terkantoi punya pasal time nak ambik pinggan tu bukan main cermat lagi...(risau bunyi bising jiran dengar)...lepas tu apalagi makan lah..time makan tu..tiba2 pintu terbuka dengan laju dan makcik serta pakcik aku ada kat depan pintu melihat kami sedang menyedut maggi tu ke dalam mulut...hah..korang rasa apa kami buat???kami buat2 lupa time tu puasa walaupun pada hakikatnya dah puasa ke 28...hahahhaha....lepas je keluar dari rumah kami terus berlari ke arah kebun kelapa sawit dan ketawa abis2san..kakakkakaka

2. time tarawih lagi syok..masjid kat kg biasanya yang membezakan lelaki dan wanita cuma cadar besar yang digantung kan..hah..mcm tu lah kat kg kami...pastu geng2 aku ni selalunya akan berlawan siapa yang jerit AMIN paling kuat time imam dan baca al-fatihah...aduh...mmg berabislah menjerit AMIN tapi malam tu ntah macam mana bloe terjadi seorang kawan yang tak pernah menang cuba mencabar dirinya untuk menang..start dari imam membaca alhadulillahirabbilalamin dia dah start bukak mulut untuk ready menjerit amin nanti..tapi...yang kelakarnya imam baru je sebut ihdinasiratalmustakin siratallazina...terus dia menjerit dengan kuatnya AMINNNNNNNNNNNN...hah...mmg sah2 lah dia seorang je time tu menjerit..imam dan mahmum lain apa lagi siap ketawalah..abis riuh masjid masa tu..hahahahhaha...lawak gler.....

lagi cerita time tarawih...kan aku ada cerita tadi yang membezakan lelaki dan wanita hanya kain besar yang digantung kat belakang...so kami ni kira budak2 nakal dah pakat kalau time sujud kami akan angkat kain tu n letak kat tengkuk wanita2 di belakang tu...emmm..korang dapat bayangkan tak apa berlaku...time mereka nak bangun dari sujud untuk berdiri kain2 yang diletakkan ditengkuk mereka akan berada dibelakang dan secara automatiknya barisan saf depan wanita akan berada betul2 di belakang barisan lelaki tanpa ada apa2 yang memisahkan...hahahahha..yang lawaknya bila dah berlaku mcm tu ada wanita2 tu sempat pusing ke belakang masuk dalam kain tu semula n lepas tu sambung solat mcm biasa..hahahhahaha..sakit perut ketawa time tu...

ni cerita kat semenanjung pula..ntah kat mana da abang azam tu..dia orang yang paling banyak bantu aku time kat UPSI..time tu kami cuti n stay umah dia kat wangsa maju..time solat tu lupa nak bagitau adik  perempuan dia ambik 8 rakaat je..so time 8 tu kami pun keluarlah n adik girl tu tak jg keluar2..so abang azam ajak pegi dekat tingkap wanita untuk cari adik dia..kebetulan adik dia betul2 kat tepi tingkap..aduh...adik dia dah berdiri dan dah takbir utk rakaan yang kesembilan..apa yg memenjatkan aku abang azam tetap pegi dan berbisik dengan adik dia yang dah takbir n tangan kat pusat..

"adik...jomlah pulang..ambik 8 rakaan je"...yang lawaknya adik tu sempat menoleh dengan tangan dipusat dan menjawab "ih..tak mau..nak ambik 23"....eh..jom lah pulang malas nak ambik 23 kata abang azam..."abang pulang lah dulu..nnt aku ikut kawan2 lain"..abis je ucapan tu terus adik tu sebut "allahuakbar untuk rukuk"..hahahhaha..aku yang nampak tergamam pastu gelak sampai keluar air mata...hahahahha

sekarang ni tiada sudahlah sejarah2 macam tu cuma ada juga remaja2 masi lagi mcm tu..aku nasihat je lah but time nasihat tu aku sempat teringat kenangan2 aku dulu..sama mcm mereka..heheheh..maybe itu proses dalam hidup untuk lebih mematangkan diri..yeh....
 time puasa ni..aku teringin nak makan nasi ayam kat KLCC nie hah..wahhhh

SUDIRMAN
aku menulis bukan kerna nama

12 comments:

Ayuni said...

best puasa dulu2, skang dh besar, lain pulak....

Mohd Khairi Khadzir said...

haha... tu zamankanak2 dimaafkan..skrg dh xley wat! HAHAHA selamat berpuasa (^___^)

yad'z said...

hahaha.. abes hancuss rosakk puasa n solat.. hahaha.. adess

RaNiA said...

masa kecik dulu pernah curi2 makan anggur dalam peti ais..yg peliknya buah anggur tu tak berkurang pun..nampak sama jer kuantitinya walaupun banyak kali amek makan...akhirnya kantoi gak..;p

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

lawak yg x bole belah time mkn meggi kate lupe padahal dh 28 hari pose...hahahah..

shera haifa said...

nakal betul yaa kecik2 dulu

adan said...

ahahaahah... wei man... ketawa berabis aku baca entri mu ni...! kau lagi nakal dari aku wooo.. ahahahaha...

paling lawak cerita kawan di wangsa maju tu.. boleh pulak bercakap time solat.. ahahaha... aduh.. penat aku ketawa...

Anonymous said...

adoyai lwak btol...skit pyot glak....TrhibuR saT...=)

ninest123 said...

louis vuitton, nike free, ugg boots, ralph lauren pas cher, kate spade outlet, louis vuitton, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, uggs on sale, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, nike air max, cheap oakley sunglasses, nike outlet, longchamp, polo ralph lauren outlet, prada handbags, nike free, nike roshe run, ray ban sunglasses, longchamp pas cher, tiffany and co, tiffany jewelry, air jordan pas cher, gucci outlet, louboutin pas cher, replica watches, jordan shoes, michael kors, oakley sunglasses, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, nike air max, louboutin, oakley sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, oakley sunglasses, air max, burberry, ugg boots, replica watches, christian louboutin outlet, chanel handbags, prada outlet, louboutin shoes

ninest123 said...

nike air max, timberland, michael kors, replica handbags, burberry outlet online, true religion jeans, hermes, michael kors, ralph lauren uk, nike air max, kate spade handbags, nike air max, nike free run uk, sac guess, hollister pas cher, tn pas cher, lacoste pas cher, michael kors outlet, burberry, ray ban uk, hollister, abercrombie and fitch, converse pas cher, true religion outlet, michael kors outlet, north face, oakley pas cher, coach outlet, new balance pas cher, nike roshe, nike blazer, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, hogan, michael kors outlet, coach outlet, north face, air force, lululemon, ray ban pas cher, vans pas cher, coach purses, michael kors outlet, true religion jeans, mulberry, true religion jeans, michael kors, michael kors, vanessa bruno

ninest123 said...

p90x workout, herve leger, new balance, jimmy choo shoes, hollister, nike huarache, north face outlet, converse outlet, gucci, babyliss, insanity workout, bottega veneta, longchamp, iphone cases, mont blanc, ray ban, nike roshe, timberland boots, birkin bag, asics running shoes, vans shoes, hollister, wedding dresses, celine handbags, ghd, baseball bats, north face outlet, nike air max, instyler, converse, lululemon, nfl jerseys, hollister, mac cosmetics, valentino shoes, lancel, ferragamo shoes, vans, abercrombie and fitch, ralph lauren, soccer jerseys, nike air max, chi flat iron, nike trainers, oakley, louboutin, reebok shoes, mcm handbags, soccer shoes, beats by dre

ninest123 said...

moncler, moncler, thomas sabo, ugg pas cher, moncler outlet, moncler, canada goose uk, louis vuitton, marc jacobs, doudoune canada goose, canada goose, links of london, pandora charms, hollister, louis vuitton, pandora jewelry, toms shoes, moncler, coach outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, bottes ugg, louis vuitton, moncler, replica watches, moncler, louis vuitton, pandora jewelry, juicy couture outlet, juicy couture outlet, montre pas cher, canada goose outlet, ugg boots uk, karen millen, canada goose outlet, canada goose, supra shoes, swarovski, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, ugg,uggs,uggs canada, wedding dresses, swarovski crystal, canada goose, moncler, canada goose

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...