SAHABAT BAIK.

Monday, June 27, 2011

BILA DITIPU KENAPA TETAP MEMAAFKAN??

assalam..jutaan terima kasih kepada anda yang sudi singgah diblog ku ini.....aku yakin persinggahan anda disini mesti ingin melihat apa yang aku tinggalkan untuk anda..walaupun kadang2 aku merapuh tapi semua itu aku karang dari sudut hatiku...dengan blog inilah aku dapat tunjukkan diri sendiriku..dengan blog inilah aku mampu untuk merungkaikan semua persoalan yang bermain dihatiku dan dengan blog inilah aku mampu untuk berkata-kata sesuatu yang di dunia nyata aku tidak mampu untuk luahkan...aku harap dengan perkongsian tulus ini akan memberi anda semua walau sebutir pasir besarnya tentang erti kehidupan masing2...aminn...

tika aku duduk mengelamun diberanda sekolah tiba2 aku teringatkan seseorang..seseorang yang bagi aku terlalu banyak penipuan yang dia lakukan padaku...penipuan demi penipuan yang aku tahu tapi aku tidak mahu untuk ungkapkan semua kepadanya...mesti anda bertanya-tanya mengapa dan kenapa aku begitu???alasanku..kerana aku tidak mahu melukakan hatinya..kerana aku mahu dia sendiri sedar tentang kesilapannya dan terus berubah...namun....adakah aku berjaya???...jawapannya akan dapat dilihat bukan hari ini tetapi suatu ketika nanti..kalau bukan esok mungkin bulan depan, tahun depan ataupun ketika aku telah menutup mata...emmmm..namun disebalik semua harapan ini aku letakkan segunung impian agar aku dapat lihat semuanya dalam tahun ini...ya..tahun ini..

rakan2 semua..aku percaya anda juga ada mengalami apa yang aku coretkan disini.. anda tahu seseorang itu menipu anda..anda tahu seseorang itu slalu menyakitkan hati anda....anda tahu seseorang yang anda sayang itu seringkali memutarkan fakta demi untuk menyelamatkan dirinya...semua anda tahu..TAPI anda tetap rela..anda tetap membiarkan perasaan anda terguris..bagi anda...dialah segalanya..bagi anda biarlah anda yang terluka yg penting dia tetap bersama anda...kasih sayang apa itu???berikan aku definisi kasih sayang yang begitu???kasih sayang yang hanya dilakukan oleh satu belah tangan saja...yang satu lagi?????...ntah dimana disembunyikan...
aku akui mengetahui sesuatu kebenaran itu adalah sangat pahit apa lagi jika kebenaran itu melibatkan seseorang yang anda letak tinggi dalam diri anda..seseorang yang anda terlalu sayang...kedukaan itu tiada sapa dapat mengukurnya walaupun ia tampak diwajah kegelisaan dan kemurungan namun didalam hati..hanya ALLAH yang tahu betapa perit melaluinya...kesakitan dan mungkin juga membawa hadirnya titisan air mata ...kita harus pasrah dan merelakannya kerana itulah yang kita harapkan..kebahagiaan dalam kedukaan...

menyanyangi seseorang itu sangat sakit...dulu ada seseorang pernah berkata kepada ku "orang yang paling kita sayang adalah orang yang PALING banyak akan melukakan hati kita"..ya...aku akui semua itu dan aku yakin kalian semua juga begitu...renungkan sebentar siapa insan yang selalu menguris perasaan anda??siapa insan yang seringkali membuatkan anda menangis??siapa insan yang tika dia tidak menunjukkan kasih sayangnya kepada anda..anda akan rasa terabai???siapa orang itu dikotak fikiran anda...hah..itulah jawapan kepada persoalan ini..orang itulah yang paling banyak menyakitkan hati anda...dan adakah dia orang yang anda paling sayang??????.....tepuk dada tanya selera....


menyanyangi dan diselitkan dengan ketidakjujuran itu banyak dan sukar untuk diungkapkan semuanya...tapi kadang2 orang berkata "andai kita jujur orang lain juga akan jujur kepada kita"..emm..bagi aku itu tidak berapa betul...bukan semua orang boleh bersikap jujur dan mungkin alasan yang diberikan setelah penipuan itu terbongkar adalah semata-mata untuk menjaga hati KITA..dia risau andai kita mengetahui kebenaran maka kita akan terluka atau akan memarahinya...tapi tidak kah terlintas difikiranya bila semua itu terbongkar maka kepercayaan dan mungkin kasih sayang kita kepadanya akan berkurangan?????....emm..mcm2 bermain difikiranku...manusia..manusia..manusia....dimana harus aku cari jawapannya...situasi ini jg banyak aku perolehi hasil daripada pemerhatianku dengan sekeliling...

cuma satu saja harapan dihati..walau sebesar manapun kesilapan walau setinggi manapun anda ingin menjaga hatinya jangan sesekali menipu...aku dulu juga begitu tapi lama2 aku belajar daripada setiap coretan kehidupanku dan aku cuba untuk tidak mengulanginya lagi..jadi..anda semua mulakanlah langkah dari sekarang..jangan ditunggu sehingga saat orang itu berlalu  tanpa dia menoleh sedikitpun dari memerhatikan anda barulah anda rasa menyesal..hargai apa yang ada didepan mata dan tunjukkanlah kasih sayang kepadanya kerana banyak kajian telah membuktikan bila kita selalu mengungkapkan rasa rindu dan sayang kita kepada orang yang MENYAYANGI kita tidak kiralah dia lelaki atau wanita maka ikatan antara kalian akan semakin akrab..jangan malu untuk mengungkapnya dan buatlah dia rasa bahawa dalam diri anda ada ayat ini 'AKU BUTUH KAMU"...

ku berikan beberapa tips dalam perhubungan agar kita sama2 baiki diri
1. Jangan biarkan sidia merasakan bahawa dia tidak dipedulilkan.
2. walau sesibuk manapun anda ambillah masa untuk bersama dengannya kerana baginya saat berdua itu adalah saat2 yang dia harapkan dan pasti akan membuatnya bahagia.
3. Tunjukkan rasa ambil berat anda kepadanya. Selitkan nota2 kecil disetiap perjumpaan dengannya berupa ayat yang menunjukkan anda menghargai apa yg dia lakukan kepada anda.maybe nota itu anda boleh letakkan didompetnya, kereta ataupun dimana2 yang boleh dilihat olehnya selalu..aku percaya..dia akan selalu tersenyum dan mengigati anda ketika dia melihatnya.
4. jangan sesekali menduakan dirinya.
5. sekiranya dia timbulkan persoalan tentang cemburu atau curiganya kepada anda..cepat2 lah anda jelaskan kepadanya agar dia mengerti bahawa anda betul2 memBUTUHkannya..
maybe adalah lebih baik andai aku tinggalkan semua ini..lupakan dia dan mulakan hidup baru...terlalu sakit perasaan serta hati dan sudah tiba masanya untuk aku MENJAGA HATI ku sendiri sebelum ia semakin terluka... SELAMAT TINGGAL KENANGAN...

setakat ini sahaja untuk hari ini..semoga entri ini dapat memberi sedikit perkongsian kepada anda...

SUDIRMAN
aku menulis bukan kerna nama

25 comments:

eddy syrol said...

memaafkan tu kan penting... (~_~)

jom terjah


GIVEAWAY BY EQBALZACK

sudirman said...

yeh..memaafkan itu mmg penting but kalau sentiasa berulang..apa nak buat??

LennMommaChubby said...

Tulisan colour ijau yg bold tu..... aku bnar2 akui kesahihannya... T__T

sudirman said...

kan..aku pun akuinya,,,

Dyka said...

kejujuran tu penting! kalau tak jujur dalam satu perhubungan tuh,susah la nak tahan lama hubungan tuh..Berterus terang jalan yang terbaik.=)

sudirman said...

yer..betul tu dika..abg setuju..kalau tak jujur ia tidak akan bertahan lama

adeeb khairudin said...

wee. suke bace entry neh.erm erm nak share boleh x? ^^

sudirman said...

ble je..share je lah..hehehhe

wan nur syuhada said...

entry yg sgt menarik.. n juga buat diri ini sebak.. x tau nape sebak je bca entry abg man ney.. lain org lain cra dya menilai kn.. terbaik!!

sudirman said...

wan..amin...itulah harapan tika entri ini ditulis..tabah k...mesti kita semua mampu laluinya..amin

Jerul said...

tips itu penting :)

sudirman said...

pentinggg

ayu randalingkat said...

klu die da ttulis sbg jodoh mu insyALLAH pintu hatinya akan terbuka melihat kshsyg n pengorbanan mu..klu x mgkn ade org lain lagi baik dri die ALLAH bagi..

sudirman said...

yeh...namun hati ttp menyanyangi nya..wah..lagu ni buat rasa lain je kan..

Mohd Khairi said...

"orang yang paling kita sayang adalah orang yang PALING banyak akan melukakan hati kita"

bnyk berlaku pada saya..kite dok sebuk buat baik ngan die, jaga die, tolong mana yg mampu tpi saya malu dgn perangai dia..sbb die suke bercertia psl diri die, cerita sedih dan juga apa sahaja kejayaan dia dengn kwn2 lain.. dlm kepala saya, budak ni tak habis2 nk bangga diri..itu pndapat saya tp saya rasa kwn2 lain boleh terime dgn cerite2 die tu..huhu tp nk elakkn sakit hati, saya just biarkn benda tu berlalu dan buat xtaw je.. try buat2 sibuk ngn kerja lain..lg better!

sudirman said...

khairi...begitulah jadinya bila menyanyangi seseorang..kena tanggung risiko andai diri disakiti

mieszwiah said...

suka dgan enrty ni...^_^

sudirman said...

aku pun suka..huhuhuhuhu

adan said...

salam..sori geng lambat terjah.. baru ada masa nak feel entri ko ni.. bz melampau-lampau punya pasal..

man memang susah klu dah menyintai seseorang,bagi aku dengan mmbiarkan hati sendiri sakit itu adalah pengorbanan bagiku.. tp klu pengorbanan itu tidk dihargai.. sakit itu berubah jadi luka beb...! aku malas dah fikir pasal cinta ni.. madu diberi tuba di balas.. buat pengetahuan kau adek aku selalu buat aku sakit hati.. dan aku rasa dia juga terlalu MEMBUTUHKAN aku.. ^____^

sudirman said...

emmmmmm....sedihhh

ninest123 said...

louis vuitton, nike free, ugg boots, ralph lauren pas cher, kate spade outlet, louis vuitton, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, uggs on sale, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, nike air max, cheap oakley sunglasses, nike outlet, longchamp, polo ralph lauren outlet, prada handbags, nike free, nike roshe run, ray ban sunglasses, longchamp pas cher, tiffany and co, tiffany jewelry, air jordan pas cher, gucci outlet, louboutin pas cher, replica watches, jordan shoes, michael kors, oakley sunglasses, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, nike air max, louboutin, oakley sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, oakley sunglasses, air max, burberry, ugg boots, replica watches, christian louboutin outlet, chanel handbags, prada outlet, louboutin shoes

ninest123 said...

nike air max, timberland, michael kors, replica handbags, burberry outlet online, true religion jeans, hermes, michael kors, ralph lauren uk, nike air max, kate spade handbags, nike air max, nike free run uk, sac guess, hollister pas cher, tn pas cher, lacoste pas cher, michael kors outlet, burberry, ray ban uk, hollister, abercrombie and fitch, converse pas cher, true religion outlet, michael kors outlet, north face, oakley pas cher, coach outlet, new balance pas cher, nike roshe, nike blazer, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, hogan, michael kors outlet, coach outlet, north face, air force, lululemon, ray ban pas cher, vans pas cher, coach purses, michael kors outlet, true religion jeans, mulberry, true religion jeans, michael kors, michael kors, vanessa bruno

ninest123 said...

p90x workout, herve leger, new balance, jimmy choo shoes, hollister, nike huarache, north face outlet, converse outlet, gucci, babyliss, insanity workout, bottega veneta, longchamp, iphone cases, mont blanc, ray ban, nike roshe, timberland boots, birkin bag, asics running shoes, vans shoes, hollister, wedding dresses, celine handbags, ghd, baseball bats, north face outlet, nike air max, instyler, converse, lululemon, nfl jerseys, hollister, mac cosmetics, valentino shoes, lancel, ferragamo shoes, vans, abercrombie and fitch, ralph lauren, soccer jerseys, nike air max, chi flat iron, nike trainers, oakley, louboutin, reebok shoes, mcm handbags, soccer shoes, beats by dre

ninest123 said...

moncler, moncler, thomas sabo, ugg pas cher, moncler outlet, moncler, canada goose uk, louis vuitton, marc jacobs, doudoune canada goose, canada goose, links of london, pandora charms, hollister, louis vuitton, pandora jewelry, toms shoes, moncler, coach outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, bottes ugg, louis vuitton, moncler, replica watches, moncler, louis vuitton, pandora jewelry, juicy couture outlet, juicy couture outlet, montre pas cher, canada goose outlet, ugg boots uk, karen millen, canada goose outlet, canada goose, supra shoes, swarovski, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, ugg,uggs,uggs canada, wedding dresses, swarovski crystal, canada goose, moncler, canada goose

chenlili said...

adidas trainers
oakley sunglasses outlet
oakley sunglasses
timberland boots
timberland boots
abercrombie and fitch
adidas nmd
adidas nmd
adidas nmd runner
adidas originals
hzx20161220

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...