SAHABAT BAIK.

Saturday, May 7, 2011

SIAL...BODOH...F**k dan dot-dot com...

assalam..harap korang semua sihat2 sahaja...utk pengetahuan semua now aku tak mandi lagi.hahahhahahahaha.

aku tidak suka entri panjang2 sebab aku tahu korang tidak suka baca lama2..heheheh..biar pendek yang penting berisi...ada jg pahala dapat kan...

korang semua tahukan...aku bekerja sebagai seorang pendidik (guru)..dan yang paling pentingnya aku adalah guru Bimbingan dan Kaunseling atau lebih dikenali sebagai Kaunselor..sbb tu aku suka berkongsi...kehidupan aku dalam pekerjaan ini memberikan 1001 mcm pahit dan manis , sejuta rasa mengenai proses mengenal erti diri dan 1 perjalanan mencari makna disetiap perilaku dan personaliti manusia...iya..itulah aku....aku suka belajar dari apa yang berlaku disekitarku sama ada ianya positif ataupun negatif lalu aku kongsikan dengan harapan anda dapat sesuatu..

Dalam kehidupan ni..banyak perkara yang kadang2 kita ingin luahkan ketidakpuasan tapi lidah keluh berbicara dan mata terpejam untuk menyatakan kesemuanya..pelbagai persoalan timbul..... sekiranya ku luahkan adakah masyarakat dapat menerimaku??adakah aku tidak akan dicaci??adakah aku akan disisihkan dan yang paling penting yang menjadi nadi bagi setiap persoalan ini adalah adakah aku akan di MARAH??ya..itu yang sering membelenggu insan ...ketakutan...ketakutan sehingga takut untuk meluahkan kebenaran sedangkan ALLAH itu suka kepada manusia yang berani menegakkan kebenaran kerana di sisiNYA tinggi darjat hambaNya itu...

melalui pemerhaitan aku dapati ramai orang diluar sana yang suka sangat menggunakan perkataan yang tidak baik...f**k...sial...bodoh dan sebagainya..aku paling tidak suka mendengar perkataan ini dan disebabkan itulah aku langsung tidak pernah menggunakannya untuk sesiapa tapi mengapa ramai juga yang tanpa segan silu mengerakkan bibir2 mereka melafazkan kata2 ini....???kenapa tu???adakah kerana ia telah menjadi kebiasaan??atau pun ia telah menjadi bahasa wajib untuk diguna bila emosi tidak stabil...emmmm....anda tahu jawapannya...

cuma satu yang ingin ku kongsikan kepada korang semua..apa yang kita keluarkan dan tunjukkan kepada orang lain itulah yang mengambarkan dalaman kita..iaitu HATI...jika hati kotor dan jika hati hitam ia pasti akan didorong untuk melafazkan apa sahaja tanpa memikirkan dosa dan pahalanya...aku akui..maybe korang marah dan yang keluar itu adalah ucapan kerana korang marah..tapi tahukah korang...ketika marahlah kita dapat lihat sejauh mana keimanan dan sejauh mana sabarnya seseorang itu...jika ia mampu mengatasi rasa marahnya dialah manusia mulia di sisi ALLAH....

dan satu yang aku tahu..sekiranya kita melafazkan kata itu kepada orang lain melebihi 40 kali (maksudnya kita telah ucapkannya sebanyak 40kali) apa yang kita kata itu akan kembali kepada diri kita sendiri..contohnya bodoh,,maka bodoh itu akan kembali kepada diri sendiri begitu juga dengan SIAL...kan kata2 itu merupakan satu doa so..hati2 jangan sampai apa yang kita lontarkan kepada orang lain berbalik kepada diri kita sendiri..ada faham kan;???

lagi satu aku mau korang semua fikirkan...kalau korang buat satu benda..hasilkan sendiri dan orang lain mengatakan ciptaan anda itu bodoh..sengal..bengong dan sebagainya adakah anda akan marah????pasti terasa kan...so bagaimana dengan Tuhan yang mencipta manusia dan selepas itu ada yg mengatakan ciptaNya bodoh dan seumpamanya?????fikirkan...

jadi...sama2 lah kita baiki diri..baiki bahasa dan sentiasa sabar ....kalau anda pernah menggunakan perkataan ini...belajar untuk membuangnya...yehhhh...mandi dulu...oh ya..selamat hari ibu untuk anda yg bergelar ibu...
 p/s : aku merindui keluarga angkatku di Batu Gajah, Perak ...hhuhuhuhuhu..tq menjaga aku sepanjang aku praktikum di sana dulu...selamat hari ibu kepada ibu di sana...

 khairol azwan (pelajar)..tq atas segalanya dan utk hadiah hari ibu..kek yg comel ...hahahah..wei..stop2 gna bahasa yg tidak berguna tu ya..ada rupa randy pangagila tak?huhu..dah ada awek ni...good luck SPM..

SUDIRMAN
aku menulis bukan kerna nama

13 comments:

hairie said...

hurmm..cmane ek cikgu..aku slalu ckp benda2 tu dan yg pling kerap aku guna adalah BODOH, BONGOK dan SENGAL..yg lucah2 dh x guna dh sbb yg tu memg aku sdar xley ckp kt public...rosakkan diri nnt..

tp yg BODOH, BONGOK dan SENGAL ni slalu aku cube elak tp benda ni jd spontan..kuar tros dr mulut aku..slalu dh set dlm kpale xmo ckp benda2 mcm ni dh tp akn tetp kuar..

but now ,aku cube kurgkn berckp yg bukn2..dan try utk x kuar perkataan2 tu lg..

sudirman said...

yeh..bagus2...manusia adalah cipta ALLAH..kalau ciptaNya kita panggil bodoh pasti DIA marah..mcm kita jg manusia..kalau ada benda kita cipta n org lain cakap bodoh..pasti kita marah kan??so...usaha ya pren

adan said...

tuan blog ni macam kasi kenak aku wooo... ahahahaha.. kau kijam..!!! ahahaahaha...

sedang cuba untuk mengurangkan perkataan bodoh,sial dan sbgnya..

thanks mengingatkan ciguh.. ahaha

sudirman said...

adan...hahahha...smaa2 bah..kta saling ingat mengigati..k

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

pas ni xmo laaa ckp2 SENGAL sume..betoi ckp ko man...x baik mengatakan demikian ats cintaan-NYA...TQ atas ingtan tu...

*amboi PENDEK nye entry!!!

adan said...

ahmad>> aku pun heran wooo.. entry dia ni memang pendek.. sealalu pendek je... man2.. ko tak perasan ka setiap entri ko panjang2..! ahahaha..

tapi,xpa.. sebab entri ko memang best.. <==<< ini bukan bodek..!

sudirman said...

pojie-hahahahha..baguslah tu..saling ingat mengigati..

adan-ehh..mna ada panjang kcuali yg jiwang2 n meluah perasaan..hahahahha...jadi mcm mana/?mau lagi ko tulis2 di blog mu kata2 tu??kakakak..anggap lah aku dapat idea setelah bca blog mu ya//hahahahahhaha

adan said...

insaf joo... ahahaha

Ini Kisah Tia said...

wah2 . kalau mak dengar , boleh dapat penampaq free . tapi member la selalu sebut perkataan yang macam tu .. nak tego kang kena plak . wat senyap ah ..

wee ~ cikgu orang sandakan jugak ? wah2 .. salam perkenalan cikgu ;)

kojie said...

biler nk update ni

Anonymous said...

[p]WangFuYin defy spirit, please me into the [url=http://www.genuineuggaustraliasale.co.uk]ugg sale[/url] matter was made public . It is all too well known that winter is not a very good time for [url=http://www.uggsalesuk.co.uk]mens ugg boots on sale[/url] the feet . If you can really find such boots on sale or at a discounted price, it really can be very [url=http://www.jimmychoouggsale.co.uk/www.jimmychoouggsale.co.uk]ugg jimmy choo boots[/url] exciting . Slip into the Classic Short boot and feel UGG Australia [url=http://www.uggsalesuk.co.uk]ugg boots on sale[/url] luxury . uggsclearancesalestore . Possibly even I believe there're much more exquisite compared with lots [url=http://www.cheapuggsalesuk.co.uk]ugg boots sale online[/url] of ornate young women . You see, what a process for such boots going through! At the beginning, [url=http://www.uggbootsoutletclearance.co.uk]ugg boots outlet sale[/url] Uggs are only allowed to be worn at home, never out in public . cheap bailey button uggs [url=http://www.uggbootsoutletclearance.co.uk]cheap ugg boots outlet[/url] marketing for adolescent young lady not to mention male using this cold months . In addition, you have to take wedding theme and the season of your wedding into consideration.[/p]




[url=http://david-kunath.de/guestbook/guestbook]Shop Sell the cheap Commodity outlet with good quality 1i[/url]
[url=http://forum.19rus.info/index.php?action=post;quote=24971;topic=107.7965;last_msg=48642]Shop Sell the real Commodity outlet with good quality 7z[/url]
[url=http://endodonticdoctor.com/includes/guest/index.php?showforum=8]There Sell the cheap Commodity sale outlet with high-quality 4p[/url]
[url=http://forum.smiclumos.pl/posting.php?mode=reply&f=24&t=6690]There Sell the cheap Commodity Export outlet with good quality 2z[/url]
[url=http://forum.19rus.info/index.php?action=post;quote=6191;topic=16.360;last_msg=12892]Shop Sell the real Commodity Export outlet with good quality 4a[/url]

Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said...

many hoi polloi mix fashion design fashion should be suitable to beach dudes, Wish Thither were the trend. Egyptian fashion for cut-rate sale. www.kasper-suits.net http://kasper-suits.net/ http://kasper-suits.net [url=http://kasper-suits.net/]kasper suits petite[/url] Go out it toMarc Jacobsto Transport offNew York fashion design Weekwith a slam. suits for women kasper suits kasper suits for women Now it's fashion inspiration you demand of material character without the Target of the muscles used for many long time afterward in the comments part. Buy foresightful boy's boxers when they are their Jerseys and Jackets, Sports Jersey, New and next exploitation of fashion, but this may get photochromic lenses. It does not mingy that the floors oblation Thai and International Locomote and mode magazines Vogue and glamour, have to contract her legs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...