SAHABAT BAIK.

Wednesday, January 26, 2011

Blog bagaimana yang menanggung dosa besar??

salam..hari ni Man tiba2 terbuka salah satu blog yang man minat n mmg mat selalu buka blog tu..but..tiba2 agak terperanjat sedikit bila Man buka blog tu tengah hari tadi terlihat susuk badan seorang artis..emm...Ya ALLAH..salah tu wahai sahabatku..itu kira dosa juga tau..dosa tu dipanggil dosa atas dosa..maybe dia tidak tahu apa yang dikatakan dosa di atas dosa orang lain...so..jom kita sama2 terokai sambil menambah ilmu..(yeh..jadi Ustaz malam ni ye)

Dosa di atas dosa orang lain bermakna orang lain melakukan kemungkaran dan dosa but kita terlibat sama menanggung dosa itu..bukan bermaksud kita lakukan hal yang sama seperti orang itu lakukan but kita mencipta satu kelainan yang natijah kepada dosanya adalah sama dengan insan itu.(harap faham di situ ya)

sekadar gambar hiasan..cuba renungkan kalau yang di bawah itu adalah anda??

Blog bagaimanakah yang menanggung dosa sama besar dengan dosa orang yang melakukannya?
1. Blog yang mendedahkan gambar aurat seorang wanita or lelaki sambil membuka aib si pemilik gambar.bayangkan setiap orang yang singgah di blog korang n mereka melihat aurat itu..siapa yg letak pic itu di situ?pemilih blog bukan..so..adakah dia berdosa?hah..fikir sendiri k...lagi satu, Pengetua saya ada berkata kalau dalam FB/blog seorang anak meletakkan gambar dirinya yang menunjukkan aurat..bukan setakat anak itu yang menanggungnya bahkan kedua ibu bapa kepada anak itu juga akan menanggung dosa yang sama...sehelai rambut yg dilihat (contoh rambut je ye) maka satu dosa yang dipikul oleh si anak, ayah dan ibunya..kiralah ada berapa banyak helai rambut korang..

2. Blog yang apabila pembaca membacanya ia mengundang rasa ghairah ke arah sex atau ingin melakukan kejahatan.

3. Blog yang membaur hasutan atau niat menghantam seseorang atau sebahagian masyarakat.Maybe mmg orang tu melakukan kesalahan tapi sekiranya kita menulis semata-mata untuk mengaibkan dia maka kita juga dikira berdosa..kalau nak tulis pun boleh but jangan letak gambar n nama orang itu...tulis dengan niat untuk memberi pengajaran...

emm...peringatan ini bukan untuk korang semata-mata tapi untuk diri Man juga..oleh itu, sebelum meletak apa2 pic tengok dulu andai pic2 itu memenuhi kriteria or tidak..jangan semata-mata nak orang ramai mengunjungi blog anda..sama2 lah kita baiki diri ya..amin... 

Untuk anda yang join contest Man pasal ibu..Man akan umumkan pemenang awal februari..sekarang ni man tengah baca semua entri lagipun bz melatih pelajar kawat kaki...hihihi

p/s : Man ni bukanlah alim ulama n man tak layak untuk menegur sapa2 but apa yang man lakarkan di sini hanya untuk perkongsian dan peringatan kepada diri Man sendiri.andai ia ada memberi kesan baik kepada anda..alhamdulillah syukur YA ALLAH..amin..kalau tiada..abaikan saja ya..

SUDIRMAN
"aku menulis bukan kerna nama"

24 comments:

cerita-gadis-ini said...

saya sokong kata2 man..thanks utk info 0 peringatan yg bgs ini

adan said...

thanks dengan infonya..

~Airieda~ said...

Thanks kerna berkongsi info...Mudah-mudahan kita dijauhkan dr semua ini...

KyêrulL said...

betul tue man ^.^ setuju 110%, tapi sy pun ade terbuat juga.. aduh, terpaksa delete pasniE..

fairuz apai said...

thx for the reminder...

farinajaafar said...

nasib baik xjadi buat entry pasal gosip artis gara² mau up nuff...hahaha...ndak jadi lah...

err..mcm ni,,kena tukar header baru la ni...

tQ man...
=)

Payche said...

Betol tu man...!! sy sokong!!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

TQ for info man...sibbaik la x de pic2 cm tu patik boh..

mekar said...

Setuju dgn pendapat anda yg memberi kesedaran ni. Ada blog suka letak gambar2 artis yg seksi utk tarik trafik. Kadang2 diri tak sedar dok komen artis tu seksi. tp dia xingat dosa pun dia dpt juga sbb publish gamba xsenonoh tu.

~aYeeN & SuE~ said...

btol tu..sama2 la kta mengingatkn..klu kita menghebahkn ilmu/kebaikan, kta akn dpt gnjarannya, begitu jg sebaliknya..

RaNiA said...

setuju dgn anda..sesuai utk renungan bersama..

hans said...

yups
setuju juga dengan ko bro
betul lah tu

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

AmirFX said...

Setuju.. Kekadang dierang tak sedar.. Semoga mereka sedar2 lah lepas nie..

SheNn said...

Betul sokong...Kena hati2x ni..hmm

hawiz said...

ya ALLAH..takot tgk pic kene pggang tu man..fuhh..seksa broo..

nadzirah aqilah said...

thanks atas ingatan yg diberikan.. (^__^)

a!n said...

nice entry...
sebelum kte tulis ape2 entry, makesure kene tgok jugk isi yg nk tulis tu kan..:)
ape2 pon, thnks.untk perigtan bersama...

fittiariri said...

wahhh besh sgt entry nih:)) thanx 4 ingatan tu..

decrewz said...

Suka dengan point yang pertama sebab merujuk pada kes Fasha sandha.. Bape ramai blogger yang sebarkan gambar dia? Bukan nak backup fasha tapi fikir2kahlah dosanaya kan..

sudirman said...

yeh hah...sama2 lah kita saling ingat mengigati k..kalau ada entri baru korang..bagitau..nnt man nak baca juga kan..n komen sekali

NOOR FATIN said...

setuju dengan entry ni ;D

izzati shahidan said...

nauzubillah min zalik. . minx simpang. . eala,sbb dye da mmbuka aib seseorg 2. . lagi 1 klaw kite ltak gmbr org yg x brtudung,sdgkan dia sdh pun brtudung,1 dosa lagi kna tanggung. .

Si DauN CeRi said...

betul betul betul.. sy sokong ketat2.. seboleh2nya baik kite hindarkan diri drpd aktiviti mendedahkan keaiban org lain maupun dr kita sendiri kpd org lain.. org yg melakukan dosa dan membuka kesilapannya kpd org lain itu lebih mengundang kemarahan Allah s.w.t...

anne-nurain said...

oohhh... aku da b'dosa... mo pdam la entry ktuk bos aku pasni.. huhuhu... thanks for sharing.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...