SAHABAT BAIK.

Sunday, January 30, 2011

Benci dengan orang yang tak pandai melayan..benci..........

salam..sebelum tu nak menjerit....YAHOOOO..rasa happy yang sangat2 sebab berjaya dalam perjuangan untuk membantu pelajar mengubah sistem yang sebelum ini lain..alhamdulillah berkat pertolongan yang ESA..

ok2..korang apa kbar??wei..jawab lah wei..jangan asik membaca je..emm..tak best lah mcm nie...aik..senyum kambing pula..baik jawab cepat SIHAT ke or TIDAK??....hahahaha...(woi SUdirman..ko ingat orang yg tengah baca ni nak ke becakap depan komputer durang..silap2 nanti orang ingat gila ..hahahahha)

tadi masuk beberapa kelas untuk bagi motivasi tentang "diriku yang kau benci"..emm..ada ala2 tajuk novel tak?or..tajuk jiwang2..bila man cakap je tajuk ni budak2 semua ketawa dan tak kurang hebatnya pelajar2 lelaki yang bajet hensem tu bersiul "piiwwittt"..kenapa agaknya budak2 sekolah skrg ni kalau citer pasal "heart" semua suka..dasar otak cintan cantun semuanya..ni maybe sebab banyak makan mee cintan nie..tapi kalau bercakap pasal sejarah melaka, faktor imperialisma, nasionalisma terus mereka seolah-olah manusia alim yang berpuasa 2 hari tak makan2..menguap dan terus menguap sampai lalat masuk pun tak perasan..hahahaha...tapi bila tukar topik "cara mengenali pasangan"..teknik bercinta yang baik"..terbeliat semua mata memandang cikgunya yang juga bajet hensem tanpa sempat nak lap air liur di bibir..ih...jijikkkkkkkkkkkkkkkkkk...hahahha..apa pun itulah ragam pelajar2 kesayanganku (ayat cover ni).

diriku yang kau benci..itu cuma tajuk semata-mata..yg sebenarnya man nak ajar pelajar2 bagaimana cara melayan insan2 lain agar hati dan perasaan orang itu senang melihat kita..lebih kepada komunikasilah kan..untuk menyenangkan dan membuatkan pelajar suka man telah gunakan gambar2 ini...hah..korang tengok lah ya..(pic ni ubahsuai sikit dari pic2 yang man ambil dari google)..ikut kreativiti lah kan..

1. MELAYAN SAPA2 PUN DENGAN SENYUMAN.
maksud di sini..sapa pun orang yang berdepan tak kiralah dia tu menggunakan nada yang tinggi, marah2..anda haruslah cool saja..ia sama mcm api berjumpa api..akan makin membara lah..so..kita bagi airlah kan...jangan pula korang menngada-ngada time mak bapa marah korang terus ambik air n simpah kat muka dia..pastu korang cakap "mak..aku belajar dari blog sudirman..mati aku wei...
2. HORMATI ORANG LAIN
 hah..ni memang lah wajib..biarpun kita berada dikedudukan or darjat yg tinggi adalah wajib kita menghormati sapa2..tak kiralah dia tu muda or tua..kenalah saling hormat..jgn pula korang terlebih hormat..jumpa je sapa2 terus bongkok kan badan n tangan kanan turun ke bawa..kat bandar pun korang buat begitu.."tumpang lalu"..hahaha..sah2 man akan gelakkan korang juga..opsss...
3. JANGAN TUNJUKKAN YANG ANDA TAK SUKA DIA
hah..ni lah paling ramai manusia yang seringkali buat..bila tak suka seseorang tu mulalah dia bergedik sana sani menunjukkan yang dia tak suka orang tu..bercakap pun menghadap ke dinding.kalau man jmpa org macam ni senang je..man akan cakap gini kat dia "wah..makin bertamadun manusia sekarang..dah ble bercakap dengan dinding"..hahahha
 4.JANGAN MELENTING TAK TENTU PASAL.
emm..kes macam ni biasa berlaku kat sekolah..anak yang salah mak bapa yang datang bergaduh dengan guru..guru pun siap keluarkan langkah silatnya..si bapa pula keluarkan jurus segala jurus nya..si anak pula..diam2 menyaksikan semuanya..hehehe..jgnlah melenting walaupun anda tahu orang tu salah..cakap baik2 lah kan..paling penting jangan cakap depan2 orang ramai.bawa lah ke mana2 berdua n luahkan semuanya..maybe cara begitu lebih baik n dia dapat terima..
5.BERIKAN KATA2 PUJIAN / PENGHARGAAN
emm..sama ada ibu bapa..guru2 or kita pun agak berat hati nak lontarkan kata2 pujian pada sapa2..bukannya kena bayar pun kan kalau nak puji orang "hensemlah awak hari ni"..emm.."awak ni baiklah"..kan bagus kalau ramai org mcm awak ni"..."kau lah kawan tebaikku"..tapi..kdg2 kita lupa untuk cakap hal macam ni sedangkan kata2 itulah yang paling penting dan pasti akan memberikan semangat pada sang pendengar..ni tidak..seringkali berlaku..kata2 hinaan dan sindiran yang diberikan..emmm...jom kita sama2 ubah diri k
6. SETIAP ORANG ADA KELEBIHAN DAN KELEMAHAN
kawan2 semua kenalah selalu ingat..setiap orang itu ALLAH telah berikan sifat lebih dan kurang..bila berlaku pertelingkahan n kawan2 lakukan kesalahan tanamkan dalam diri "itulah kelemahanya or kekurangannya"..kita yang ada kelebihan ni bantulah dia..kan..kan..kan..
yeh..ni lah pengajaran yang man bagi kat pelajar2 hari nie..so saja nak kongsikan dengan kawan2..mana tau ada sesuatu yang anda boleh ikut kan...hey..kepada anda yang rajin komen entri man tq sgt2 diucapkan..dari komen tu man akan buka blog korang n terus follow n komen balas entri kamu pula...so...anda bagi bunga saya bagi balik bunga..jom ke kantin melantak bubur...

SUDIRMAN
"aku menulis bukan kerna nama"

23 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

kalau 'HATI YANG KAU SAKITI'plk cmne ek????

sudirman said...

yeh..dapat idea..nanti man buat entri pasal "hati yang kau sakiti..hehehehhe

AmirFX said...

Teringat zaman dulu.. Kita org dulu tak pernah cikgu cerita pasal benda nie.. Semua cikgu stail ala2 mafia ajar anak muridnya.. haha...

ajiep aries said...

erm....memang menarik tertarik n debomb........wah bgitu pantas cikgu......

Si DauN CeRi said...

bagus aa cegu man ni.. bukan setakat pelajaran pon yg kite naka kene blajau ek.. budi pekerti pon nak kene jaga jugak tu.. pehni nak practice senyum bebanyak.. kikiki

hawiz said...

hehe..bagus tol man nie...camner??syok ker jdik cikgu?..teringin gak tp tak kesampaian lor..huhu

chiLleD...!! said...

besnya blajar cmni..xda lah terlalu formal...=)

Ayuni said...

hm, camne nk menghadapi org yg mkn dlm, kt luar relax je, kt FB, dier mengata org....camne ek?

Applepinkcomeyy said...

suke no.6 tuu..

setiap org ade klbihan dan kelmhn sndri,

jgn la pndg rndh kat kekurangan org lain...

semua tu kan Allah yg cipta :D

aizul marcello said...

pndai lukis kartun skrg kan?

||aLeaSaRa|| said...

kite kalau ada cikgu yg kreatif mcm bro ni..tiap2 hari gi sekolah pun takpe termasuk sabtu,ahad dan cuti am he3...

ezahsaje said...

masa skolah dulu rase mcm da besar sgt nk b'cinte2 ni. bile da besa skang tgk dak skola mcm kanak2 hingusan je,apetah lg yg becinte. mmg rase nk gelak. padahal tu lumrah alam kot. normal la tu nk rase pelik2. haha. da besa ni baru la blh paham :)

Nadia Amrina said...
This comment has been removed by the author.
Nadia Amrina said...

wah , dulu waktu darjah 6 ada motivasi macam ni ,
huhuh
cikgu yang tersangatlah steady. haha :)

najah hijriah said...

waaa, bace entry cikgu arini nmpak sgt cikgu tgah happy... bgus bah kongsi info... mesti la rase puas, sbb dah share ape yg kita tahu pd sesiape.kwn ke, member,o ngn murid ke...kann..

sudirman said...

yeh..semestinya..mood kira ok skrg nie..amin..harap2 ia terus berkekalan..lepas ni entri pasal hati yg kau sakiti pula..hahahha..mcm tajuk lagu rossa kan...

Farhana Sahri said...

aish....betol sume yg kt ats

hot flare said...

haaa..thankss sbb kat kawan2 blog ni ek..tapi xtahan tgk gambar tu..mmng xbaik laa..kasarr sungguh kartoon tu kata ek...

azrinrahim said...

btol tu apa yg bro tulis.. penting itu semua ada dlm diri setiap manusia sekrng nie..sebb kbnykn manusia sekrng sudah melakukan sebliknya sehingga menyebbkan orng berkecil hati..

sudirman said...

man dah lalui semua tu..dengan pengalaman itulah man berusaha utk bentuk diri man..walaupun kdg2 terlepas cakap jg but man akan berusaha utk cuba menjadi yg baik..walaupun bkn yg terbaik sekurang-kurangnya baik pun cukup lah..kta belajar dari keadaan sekeliling

Anonymous said...

I'm really enjoying the design and layout of your site. It's
a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often.
Did you hire out a designer to create your theme?
Outstanding work!

my weblog sameday service appliance repair Wesley Chapel Florida Florida

Anonymous said...

builtinnikq02

chenlili said...

canada goose jackets
adidas trainers
toms shoes
oklahoma city thunder jerseys
north face outlet
true religion outlet
coach outlet
nhl jerseys
north face jackets
moncler jackets
hzx20161220

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...